Latem w mojej kuchni nie może zabraknąć babeczek czy muffinów z owocami. Świetne na przekąskę czy na piknik. Zaspokajają skutecznie ochotę na słodkie. Tym razem zakupiłam dużą ilość wiśni. Część przerobiłam na kompoty, część na konfitury, a reszta poszła na placek i muffiny. I niniejszym podaję przepis na owe muffiny.
Składniki :
- 300g mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150g cukru
- 4 łyżki suchego niebieskiego maku
- 1 olejek ( aromat) migdałowy
- 90 ml oleju
- 3 jaja wielkości L
- 0,5 szkl. płatków migdałowych
- 300g wiśni
Wiśnie przebieramy, płuczemy i drylujemy.
Do misy miksera przesiewamy mąkę oraz proszek, dodajemy cukier, jajka, olej oraz jogurt i miksujemy do połączenia się składników. Dosypujemy mak i wlewamy olejek migdałowy. Ponownie miksujemy.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami . Porcjujemy ciasto ( ja używam do tego gałkownicy, ale może być zwykła łyżka) do papilotek. W ciasto wciskamy po kilka wydrylowanych wiśni i posypujemy je płatkami migdałowymi.
Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut.
Pieczemy do suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz