piątek, 4 sierpnia 2017

Migdałowe muffiny z wiśniami


Latem w mojej kuchni nie może zabraknąć babeczek czy muffinów z owocami. Świetne na przekąskę czy na piknik. Zaspokajają skutecznie ochotę na słodkie. Tym razem zakupiłam dużą ilość wiśni. Część przerobiłam na kompoty, część na konfitury, a reszta poszła na placek i muffiny. I niniejszym podaję przepis na owe muffiny.

Składniki :
  • 300g mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150g cukru
  • 4 łyżki suchego niebieskiego maku
  • 1 olejek ( aromat) migdałowy
  • 90 ml oleju
  • 3 jaja wielkości L
  • 0,5 szkl. płatków migdałowych
  • 300g wiśni

Wiśnie przebieramy, płuczemy i drylujemy.
Do misy miksera przesiewamy mąkę oraz proszek, dodajemy cukier, jajka, olej oraz jogurt i miksujemy do połączenia się składników. Dosypujemy mak i wlewamy olejek migdałowy. Ponownie miksujemy.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami . Porcjujemy ciasto ( ja używam do tego gałkownicy, ale może być zwykła łyżka) do papilotek. W ciasto wciskamy po kilka wydrylowanych wiśni i posypujemy je płatkami migdałowymi.

Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut.
Pieczemy do suchego patyczka.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz