Gdy tylko pojawią się jagody przygotowuję pierogi. Danie proste, ale jakże smaczne! Co prawda troszkę trzeba sobie polepić, ale w końcu to całkiem uspokajające zajęcie. Z podanego przepisy otrzymacie około 25 pierogów. No to komu pierożka?
Składniki:
- 300g mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka gorącej wody
- 1,5szkl. jagód
- 2 łyżki cukru
- mąka do podsypywania
- do podania cukier, śmietana i jagody
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej, a na koniec wlewamy gorącą wodę. Mieszamy ciasto łyżką, a gdy zacznie się łączyć, ręcznie zagniatamy kilka minut, aż ciasto bedzie gładkie i elastyczne, a w przekroju będzie przypominać mozarellę.
Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kładziemy łyżeczkę jagód wymieszanych z cukrem i zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze 5 minut.
Przed podaniem polewamy słodką śmietanką, posypujemy cukrem i dekorujemy jagodami.
Ale apetyczne , muszę spróbować zrobić takie pierogi.
OdpowiedzUsuń