sobota, 29 lipca 2017

Pierogi z jagodami


Gdy tylko pojawią się jagody przygotowuję pierogi. Danie proste, ale jakże smaczne! Co prawda troszkę trzeba sobie polepić, ale w końcu to całkiem uspokajające zajęcie. Z podanego przepisy otrzymacie około 25 pierogów. No to komu pierożka?

 Składniki:
  • 300g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1,5szkl. jagód
  • 2 łyżki cukru
ponadto
  • mąka do podsypywania
  • do podania cukier, śmietana i jagody 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej, a na koniec wlewamy gorącą wodę. Mieszamy ciasto łyżką, a gdy zacznie się łączyć, ręcznie zagniatamy kilka minut, aż ciasto bedzie gładkie i elastyczne, a w przekroju będzie przypominać mozarellę.

Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kładziemy łyżeczkę jagód wymieszanych z cukrem i zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie.Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze 5 minut.
Przed podaniem polewamy słodką śmietanką, posypujemy cukrem i dekorujemy jagodami.





1 komentarz: