środa, 30 sierpnia 2017

Panna cotta z sosem truskawkowym


Deser, który mogę jeść i jeść. W sumie nie wiem dlaczego robi się takie małe porcje:) Ledwo zacznę się delektować, a po deserze nie ma już śladu. Pyszna śmietankowa panna cotta z wanilią i do tego pyszny sos truskawkowy. Niebo w gębie. Deser może się wydawać skomplikowany, ale jest super prosty. W końcu pochodzi od samej Nigelli Lawson!
Spróbujcie!

Składniki na 4 porcje:

  • 75 ml mleka
  • 425 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny /2 listki żelatyny + 1/4 szklanki wody
  • 0,5kg truskawek
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki cukru pudru
Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Jeśli używamy żelatyny w proszku podgrzewamy ją następnie w garnuszku, aż do rozpuszczenia. Uważamy, aby się nie zagotowała, bo inaczej nie będzie żelować. Odstawiamy żelatynę do przestudzenia, ale uważamy, aby ponownie nie stężała.Żelatynę w listkach tylko namaczamy w zimnej wodzie, nie trzeba jej podgrzewać.
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i wyciągamy nasionka. Mleko i śmietanę podgrzewamy w garnuszku wraz z cukrem, nasionkami wanilii oraz pustą laską wanilii. Mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Gdy mleczna masa się zagotuje, a cukier rozpuści zdejmujemy garnek z palnika, usuwamy pustą laskę wanilii i dodajemy uprzednio przygotowaną żelatynę. Mieszamy masę trzepaczką, aby składniki się połączyły.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, ale nie stężenia. Gdy masa się zagęści i zacznie żelować przelewamy ją do 4 kokilek. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Gotową panna cottę wyciągamy z kokilek namaczając naczynka na parę sekund w gorącej wodzie.
Podajemy z sosem truskawkowym - truskawki przebieramy, odcinamy szypułki i miksujemy na gładki sos.
Sos można doprawić cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz