czwartek, 31 sierpnia 2017

Sałatka z burakiem i kaszą jaglaną


 Lekka propozycja na lunch, obiad i kolację. Sprawdzi się w każdej sytuacji. Jest sycąca, zdrowa i zaspokoi różne smaki. Jej zaletą jest też to, że składniki można dowolnie wymieniać. Jeśli kaszę i buraki mamy już ugotowane to przygotowanie sałatki zajmie dosłownie chwilę. Ja często wykorzystuję kaszę jaglaną, więc gotuję jej zawsze więcej. Z burakami przyznam szczerze idę na łatwiznę i kupuję te pakowane próżniowo w lidlu. Dzięki temu mogę przygotować sałatkę naprawdę błyskawicznie.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie ugotowane buraki
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 garści rukoli
  • 12-14 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka płynnego miodu lub syropu z agawy
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • 1 kopiasta łyżka musztardy miodowej
  • listki świeżego tymianku
  • sól i pieprz z młynka

Do głębokich talerzy wsypujemy po 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej i mieszamy ją z garścią umytej i osuszonej rukoli. Następnie dodajemy umyte i pokrojone pomidorki, pokrojone w kostkę buraki oraz pestki słonecznika.
Z oleju, miodu, musztardy oraz soku z limonki kręcimy sos, którym polewamy sałatkę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą, Posypujemy listkami tymianku.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz