niedziela, 29 października 2017

Kokosowy deser Chia z musem mango marakuja



Jeden z moich ulubionych deserów. Uwielbiam mango i marakuję, a jak są razem to jestem już w ogóle w siódmym niebie. Do tego kokos i chia, lekki pudding. Połączenie doskonałe!
A do tego deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu. To jak, kto przygotuje jako pierwszy?

Składniki na 3 porcje:
  • 300ml mleczka kokosowego
  • 0,5 szkl. mleka kokosowego lub ryżowego ( napoju)
  • 7 łyżek nasion chia
  • 1 duże mango
  • 2 -3 marakuje

Mleczko kokosowe mieszamy trzepaczką wraz z mlekiem kokosowym. Wsypujemy chia i mieszamy.
Odstawiamy na 15-20 minut, w międzyczasie nasiona zaczną żelować, więc dwukrotnie mieszamy.
Gęstniejącą mieszankę rozlewamy do pucharków.
Miąższ mango oraz marakui miksujemy i wykładamy na górę. Nasionka marakui mogą lekko chrupać, można się ich pozbyć przed zmiksowaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.