piątek, 13 października 2017

Kruche ciastka bezglutenowe



Szybkościowe bezglutenowe ciastka. Do idealnego smaku dochodziłam metodą prób i błędów, bo zawsze coś mi w nich nie pasowało. Teraz prezentuję wam cudownie karmelowe kruche ciastka, bez białego cukru ( użyłam tylko odrobiny cukru pudru do dekoracji) i bez glutenu.
Dodałam do nich suszone truskawki, świetnie sprawdzi się też suszona żurawina.
Ważne, aby ciastek nie piec za długo, bo owoce się za mocno spieką i będą twarde. Ciastka po zalecanym czasie pieczenia będą wydawać się miękkie i niedopieczone, ale tak ma być.
Po ostudzeniu nabiorą właściwej konsystencji.

Składniki na 9 ciastek:

  • 2 kopiaste łyżki miękkiego masła
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 0,5 szkl. suszonej żurawiny
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 
  • 1 łyżeczka cukru pudru do dekoracji

Czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
Wszystkie składniki  umieszczamy w misce i dobrze mieszamy, aż masło dobrze się połączy. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać jeszcze trochę masła lub miodu.
Z masy lepimy kulki, które lekko rozpłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej teflonową matą lub papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz