niedziela, 8 października 2017

Szarlotka na kruchym cieście



Z przerażeniem odnotowałam, ze na blogu  jest tylko jedno ciasto z jabłkami. Czym prędzej nadrabiam to niedopatrzenie!
Szarlotka jest lekka, z chrupiącym ciastem, niezbyt słodka, ale to kwestia gustu. Zazwyczaj nie piekę szarlotki, zawsze na 1 miejscu stawiam torty i serniki. Jednak szarlotki, które można dostać w górach, są moim numerem jeden. Zawsze gdy jestem w górach i planuję długą trasę zahaczam o schronisko. W każdym mam już swoją ulubioną zupę i danie. W każdym szarlotka jest po prostu obłędna! Najlepsza w Dolinie Roztoki w drodze do Morskiego Oka. Ostatnio gdy tak marzyłam o kolejnym wyjeździe w góry przypomniałam sobie jak bardzo mi ostatnio smakowała i po prostu musiałam ją upiec!



Składniki na blaszkę :
  • 320g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 200g zimnego masła
  • 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1,5kg jabłek
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy dużej cytryny
  • 2 łyżki drobnej bułki tartej
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • +ew. 1-2 łyżki cukru do musu, w zależności od słodyczy jabłek

Z mąki, obu rodzajów cukru, proszku do pieczenia, śmietany, jajka oraz posiekanego masła zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę i wkładamy ją na 30 minut do lodówki.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do dużego garnka nalewamy 0,5 szklanki wody, wrzucamy jabłka i dusimy około 15 -20 minut. Gdy masa będzie zbyt gęsta i będzie ryzyko przypalenia jabłek dolewamy troszkę wody. Gdy jabłka będą miękkie dodajemy cynamon, sok z cytryny i ewentualnie cukier i dusimy jeszcze chwilę do odparowania wody. Powinniśmy otrzymać gęsty mus jabłkowy. Jeśli jabłka są miękkie, ale się nie rozpadają można pomóc sobie tłuczkiem do ubijania ziemniaków. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na kształt blachy. Jedną część ostrożnie przenosimy na blachę. Posypujemy bułką tartą i wykładamy mus jabłkowy. Wygładzamy powierzchnię i układamy drugi płat ciasta.
Szarlotkę pieczemy 60 minut w opcji grzałki góra -dół.
Ostudzoną posypujemy przez sitko cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz