wtorek, 31 października 2017

Placuszki z cukinii i marchewki z pikantnym dipem chrzanowym i wędzonym łososiem


Bardzo lubię placki ziemniaczane, ale czasem nachodzi mnie ochota na jakąś wariację. Czasem są to placki z dyni, czasem z cukinii, a czasem miks marchewki i cukinii. Taki miks jest lekko słodki dzięki marchewce, dlatego dobrze przełamać ten smak czymś pikantnym lub słonym.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki mielonego lnu lub jajko
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 5 łyżek mąki pszennej, ryżowej lub innej
  • 1 płaska łyżeczka czarnuszki
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli, morskiej lub himalajskiej
  • mielony pieprz
  • olej


Marchewkę i cukinię myjemy i obieramy. Jeśli warzywa są młode nie trzeba ich obierać. Cukinię ścieramy na tarce lub w robocie kuchennym na dużych oczkach, marchewkę na mniejszych.
Starte warzywa mieszamy w misce, dodajemy jajko lub mielony len rozrobiony w filiżance ciepłej wody.
Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz do smaku, kumin i czarnuszkę oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju.Osączamy na papierowym ręczniku.
Gdy się zarumienią będą gotowe.
Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym lub chrzanowym dipem.
U mnie 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego, 2 kopiaste łyżki śmietany gęstej 12%, oraz łyżka chrzanu, doprawione solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do dania świetnie pasuje wędzony łosoś.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz