Niech nie przeraża was dynia. Dzięki korzennym przyprawom nadaje sernikowi interesujący smak, dużo wilgotności i koloru. Ten sernik jest naprawdę przepyszny. Świetnie sprawdzi się na Święta, może zapiszecie sobie go do listy świątecznych wypieków?
Jeden z moich ulubionych serników!
Składniki:
- 3 jajka
- 120g drobnego cukru do wypieków
- 0,5kg twarogu półtłustego
- 100ml śmietanki 30%
- 350g puree z dyni ( kawałki dyni pieczone do miękkości w 200stopniach, następnie obrane i zblendowane)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka lasek cynamonu
- kilka gwiazdek anyżu
Żółtka ubijamy z połową cukru na kogel mogel.
Twaróg blendujemy ze śmietaną do gładkości. Dodajemy stopniowo do ubitych żółtek. Następnie dodajemy puree z dyni, mąkę oraz przyprawę do piernika.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i resztą cukru. Połowę dodajemy masy sernikowej i miksujemy. Resztę piany mieszamy z ciastem przy pomocy szpatułki, delikatnie, aby piana mocno nie opadła.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia ( samo dno), a boki lekko natłuszczamy. Wlewamy ciasto.
Sernik pieczemy do suchego patyczka około 50-60 min w 160 stopniach w termoobiegu.
Ostudzone ciasto obkrawamy delikatnie w formie nożem, przekładamy na talerz do góry nogami i zdejmujemy papier do pieczenia. Delikatnie z powrotem obracamy.
Sernik oprószamy cukrem pudrem i przybieramy laskami cynamonu i gwiazdkami anyżu.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz