niedziela, 3 grudnia 2017

Piernik z powidłami


 

Tradycyjny piernik z powidłami. Mięciutki i wilgotny dzięki dodatkowi powideł również w cieście. Długo pozostaje świeżo. Co roku wypróbowuję kilka pierników, ale przy tym zostanę chyba na dłużej. Jak dla mnie trafiony w punkt!

Składniki na keksówkę:
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 0,5 szkl. miodu
  • 300g mąki
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12%
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Suche składniki mieszamy i przesiewamy przez sito.
Masło rozpuszczamy wraz z cukrem i miodem, studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy ostudzone masło z miodem i cukrem, następnie śmietanę oraz 3 łyżki powideł. Wsypujemy suche składniki. Ucieramy do połączenia się składników.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Piernik pieczemy około godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia przykrywamy wierzch ciasta folią aluminiową,żeby się nie spalił.
Piernik odstawiamy do ostudzenia. Zimny przekrawamy wzdłuż na pół i przekładamy pozostałymi powidłami uprzednio przetartymi przez sito.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty.
Mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej czekoladowej polewy.
Polewą dekorujemy ciasto, ozdabiamy skórką pomarańczową.


1 komentarz: