czwartek, 4 stycznia 2018

Ciasto bananowe bez glutenu


Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto. Nie potrzeba do niego miksera, składniki wystarczy wymieszać w misce. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i wilgotne jednocześnie. Niezawodne, zawsze się udaje. Ciasto nie zawiera mąki pszennej, jest więc idealne dla osób na diecie bezglutenowej.
Przepis znalazłam u ekspertki od diety bezglutenowej, Weroniki Madejskiej.
Gorąco polecam!

Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 100g mąki ryżowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 75g cukru
  • 1 jajko
  • 50ml oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 80ml śmietanki 30% 

Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, olej, jajko oraz cynamon.Mieszamy trzepaczką lub ewentualnie blenderem. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki przesiane z sodą i dokładnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto.
Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

Śmietankę podgrzewamy ( nie gotujemy), zestawiamy z ognia i wrzucamy posiekaną czekoladę.
Odstawiamy na 2 minuty i następnie mieszamy trzepaczką, aby polewa była jednolita i bez grudek.
Polewamy przestudzone ciasto.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz