Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto. Nie potrzeba do niego miksera, składniki wystarczy wymieszać w misce. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i wilgotne jednocześnie. Niezawodne, zawsze się udaje. Ciasto nie zawiera mąki pszennej, jest więc idealne dla osób na diecie bezglutenowej.
Przepis znalazłam u ekspertki od diety bezglutenowej, Weroniki Madejskiej.
Gorąco polecam!
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 100g mąki ryżowej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 75g cukru
- 1 jajko
- 50ml oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80g gorzkiej czekolady
- 80ml śmietanki 30%
Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, olej, jajko oraz cynamon.Mieszamy trzepaczką lub ewentualnie blenderem. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki przesiane z sodą i dokładnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto.
Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Śmietankę podgrzewamy ( nie gotujemy), zestawiamy z ognia i wrzucamy posiekaną czekoladę.
Odstawiamy na 2 minuty i następnie mieszamy trzepaczką, aby polewa była jednolita i bez grudek.
Polewamy przestudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz