Bułeczki świetnie sprawdzą się na 2 śniadanie, jako przekąska na imprezę lub małe co nieco na piknik. Nadzienie można dowolnie modyfikować, a nadmiar bułeczek można zamrozić. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, każdy sobie na pewno poradzi, a własna satysfakcja gwarantowana:)
Składniki na 8-10 sztuk:
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 400g mąki pszennej chlebowej
- 40g drożdży
- 40g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 200g rozmrożonego szpinaku ( siekanego, nie w liściach)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100g sera typu feta ( miękkiego)
- pieprz
Oba rodzaje mąki, pokruszone drożdże, olej, sól oraz cukier mieszamy z 220 ml ciepłej wody.
Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Szpinak osączamy z nadmiaru wody. Masło rozpuszczamy i dusimy na nim szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Dusimy, aż odparują płyny. Masę mieszamy z pokruszoną fetą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy na nim masę. Zwijamy w roladę.
Roladę kroimy na równe części o szerokości 5 cm. Odstawiamy na kolejne 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Pieczemy około 30 minut do lekkiego zbrązowienia.
Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz