wtorek, 20 lutego 2018

Greckie ciasto z oliwą z oliwek i pistacjami



Cudowne ciasto. Przywołuje smaki Grecji w czystej postaci. Składniki ciasta są jak najbardziej greckie - oliwa z oliwek, pomarańcze, pistacje i ouzo. Ciasto jest niewiarygodnie wilgotne i puszyste zarazem. Smak oliwy z oliwek i pistacji tworzy niesamowitą kompozycję.
Nie próbujcie zamieniać oliwy z oliwek na inny olej, to już nie będzie to samo. Tak samo użycie ouzo robi dużą różnicę. Uwielbiam kuchnię grecką i to ciasto tylko potwierdza tezę, że w prostocie i składnikach dobrej jakości tkwi cała tajemnica.  Kali oreksi!

Składniki na tortownicę 18-20 cm:
  • 3 jajka
  • 180g drobnego cukru do wypieków
  • 180 ml oliwy z oliwek
  • 60ml ouzo
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 150g mąki pszennej
  • 60g obranych pistacji ( niesolonych)
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia

dekoracja
  • 40g masła
  • 30ml mleka
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 2 krople ekstraktu z wanilii
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 200g cukru pudru
  • garść posiekanych pistacji ( niesolonych)

Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajmy oliwę oraz ouzo, skórkę z pomarańczy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Na koniec dodajemy zmielone pistacje ( w młynku do kawy lub malakserze) i ponownie miksujemy,
Małą blachę natłuszczamy lub wykładamy samo dno papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.

Masło i mleko przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż masło się rozpuści. Dodajemy ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy i przesiany cukier puder. Mieszamy trzepaczką, do uzyskania gęstej gładkiej masy.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, lukier wtedy trochę zgęstnieje. Ponownie mieszamy trzepaczką i wylewamy na ciasto. Posypujemy posiekanymi pistacjami.






Przepis pochodzi z bloga Souvlaki for the Soul.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.