Cudownie wilgotna babka o wyczuwalnym smaku ajerkoniaku. Polana prawdziwą czekoladą nabiera wykwintnego charakteru. Świetnie sprawdzi się na Święta.
Składniki:
- 220g miękkiego masła
- 250g mąki pszennej
- 180g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku)
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki 30%
- odrobina masła i mąki do formy
Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo jajka.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z ajerkoniakiem na przemian dodajemy do masy.
Miksujemy do gładkiego połączenia.
Formę do babki smarujemy odrobiną masła i oprószamy mąką.
Wlewamy ciasto i formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.
Babkę pieczemy około 40 -45 minut, do suchego patyczka.
Przestudzoną babkę wyjmujemy z formy.
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej połamaną czekoladę. Masę mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej polewy.
Polewamy babkę czekoladą i dekorujemy wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz