czwartek, 29 marca 2018

Babka z ajerkoniakiem



Cudownie wilgotna babka o wyczuwalnym smaku ajerkoniaku. Polana prawdziwą czekoladą nabiera wykwintnego charakteru. Świetnie sprawdzi się na Święta.

Składniki:

  • 220g miękkiego masła
  • 250g mąki pszennej
  • 180g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku)
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml  śmietanki 30%
  • odrobina masła i mąki do formy

Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo jajka.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z ajerkoniakiem na przemian dodajemy do masy.
Miksujemy do gładkiego połączenia.
Formę do babki smarujemy odrobiną masła i oprószamy mąką.
Wlewamy ciasto i formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.
Babkę pieczemy około 40 -45 minut, do suchego patyczka.

Przestudzoną babkę wyjmujemy z formy.
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej połamaną czekoladę. Masę mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej polewy.
Polewamy babkę czekoladą i dekorujemy wg uznania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz