Najlepsza babka na świecie. Super wilgotna, intensywnie cytrynowa i tak uzależnia, że znika w jedno popołudnie.
Sekretem babki jest poncz. Po upieczeniu babkę należy pokłuć wykałaczką i nasączyć syropem.
Jest obłędna!
Składniki na keksówkę:
- 170g masła
- 150g drobnego cukru
- 200g mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 2 duże cytryny
- dodatkowo 100g cukru do syropu
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło ucieramy ze 150g cukru na puch. Stopniowo dodajemy jajka cały czas miksując.
Cytryny sparzamy i ścieramy skórkę, sok wyciskamy.
Do masy dodajemy skórkę oraz 2 łyżki soku. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem oraz mleko. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wygładzamy.
Ciasto pieczemy ok.50 min w 160 stopniach przy termoobiegu, aż do suchego patyczka.
Jeszcze gorące nakłuwamy gęsto wykałaczką- zostawiamy nadal w formie.
Nasączamy syropem sporządzonym z reszty soku cytrynowego i 100g cukru.
Zostawiamy do całkowitego wchłonięcia syropu i ostudzenia babki. Dopiero wtedy wyjmujemy ciasto z formy.
Inspiracją był ten przepis.
Ciasto cuuuudo i pychota
OdpowiedzUsuń