piątek, 30 marca 2018

Babka cytrynowa



Najlepsza babka na świecie. Super wilgotna, intensywnie cytrynowa i tak uzależnia, że znika w jedno popołudnie.
Sekretem babki jest poncz. Po upieczeniu babkę należy pokłuć wykałaczką i nasączyć syropem.
Jest obłędna!

Składniki na keksówkę:
  • 170g masła
  • 150g drobnego cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 duże cytryny 
  • dodatkowo 100g cukru do syropu

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło ucieramy ze 150g cukru na puch. Stopniowo dodajemy jajka cały czas miksując.
Cytryny sparzamy i ścieramy skórkę, sok wyciskamy.
Do masy dodajemy skórkę oraz 2 łyżki soku. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem oraz mleko. Krótko miksujemy do połączenia się składników.

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wygładzamy.
Ciasto pieczemy ok.50 min w 160 stopniach przy termoobiegu, aż do suchego patyczka.
Jeszcze gorące nakłuwamy gęsto wykałaczką- zostawiamy nadal w formie.
Nasączamy syropem sporządzonym z reszty soku cytrynowego i 100g cukru.
Zostawiamy do całkowitego wchłonięcia syropu i ostudzenia babki. Dopiero wtedy wyjmujemy ciasto z formy.



Inspiracją był ten przepis.

1 komentarz: