Błyskawiczna sałatka, świetnie sprawdzi się na lunch czy kolację. Łączy w sobie wszystkie smaki, jest słodko słona, lekko kwaśna, lekko ostra, z orzeźwiającą miętą. Przygotowanie zajęło mi 10 minut.
Polecam!
Składniki na 1 porcję:
- 1 szkl,. porwanych liści sałaty lodowej
- 3/4 szkl. drobnych różowych winogron bez pestek
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 łyżeczka posiekanego średnio ostrego chilli
- 90g sera halloumi
- 2 łyżki liści mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu lub octu balsamicznego
- świeżo mielony pieprz
Sałatę mieszamy z oliwą i sosem balsamicznym. Dodajemy kapary oraz umyte i osuszone listki mięty i winogrona. Jeśli nie macie odmiany bezpestkowej, winogrona kroimy na pół i usuwamy pestki.
Halloumi kroimy na plasterki i grillujemy(smażymy) na suchej rozgrzanej patelni. Ser puści wodę, która po chwili wyparuje, a ser zacznie się rumienić. Gdy lekko zbrązowieje, przekładamy go na 30 sekund na drugą stronę.
Do sałatki dodajemy grillowany ser , posypujemy pieprzem i posiekaną papryczką.
Pałaszujemy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz