czwartek, 21 czerwca 2018

Sałatka z serem halloumi i winogronami



Błyskawiczna sałatka, świetnie sprawdzi się na lunch czy kolację. Łączy w sobie wszystkie smaki, jest słodko słona, lekko kwaśna, lekko ostra, z orzeźwiającą miętą. Przygotowanie zajęło mi 10 minut.
Polecam!

Składniki na 1 porcję:
  • 1 szkl,. porwanych liści sałaty lodowej
  • 3/4 szkl. drobnych różowych winogron bez pestek 
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka posiekanego średnio ostrego chilli
  • 90g sera halloumi
  • 2 łyżki liści mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu lub octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz

Sałatę mieszamy z oliwą i sosem balsamicznym. Dodajemy kapary oraz umyte i osuszone listki mięty i winogrona. Jeśli nie macie odmiany bezpestkowej, winogrona kroimy na pół i usuwamy pestki.
Halloumi kroimy na plasterki i grillujemy(smażymy) na suchej rozgrzanej patelni. Ser puści wodę, która po chwili wyparuje, a ser zacznie się rumienić. Gdy lekko zbrązowieje, przekładamy go na 30 sekund na drugą stronę.
Do sałatki dodajemy grillowany ser , posypujemy pieprzem i posiekaną papryczką.
Pałaszujemy:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz