Cudowne, wiosenno letnie danie. A w daniu same pyszności! Fasolka szparagowa, zielone szparagi, parmezan i krewetki. Połączone delikatnym sosem. Nie ma co się więcej rozwodzić, trzeba spróbować!
Składniki na 2-3 porcje:
- 200g krewetek ( nie surowych, mrożonych, ale oczywiście odmrożonych)
- 200g makaronu typu wstążki, najlepiej świeżego
- 130g fasolki szparagowej ( żółtej, zielonej lub mieszanki obu)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki mleczka kokosowego ( gęstej części) - można zastąpić zwykłą śmietaną kremówką
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 1 łyżka cukru
- sól
- świeżo mielony pieprz
- parmezan do podania
Zagotowujemy wodę w dwóch garnkach. Do każdego dodajemy po łyżce soli, a do tego, w którym będą się gotować warzywa dodatkowo cukier.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy szparagi na 2-3 cm kawałki, główki odkładamy.
Do garnka z osoloną wodą wrzucamy makaron, do tego z cukrem i solą fasolkę i szparagi ( bez główek). Warzywa gotujemy około 5 minut, po tym czasie powinny być już prawie miękkie. Dodajemy główki szparagów, gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Warzywa przecedzamy, przelewamy zimną wodą.
W czasie gdy makaron i warzywa się gotują, rozpuszczamy olej kokosowy na patelni.
Dodajemy plasterki czosnku i chwilę podsmażamy, uważając, aby się nie przypalił. Dodajemy krewetki, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kilka minut, potrząsając często patelnią. Następnie dodajemy mleko kokosowe, a gdy się rozpuści dodajemy parmezan, całość mieszamy.
Ugotowany makaron mieszamy z zawartością patelnią, dodając około 1-2 łyżek wody z gotowania makaronu, tak aby powstał sos, który oblepi makaron.
Wrzucamy ugotowane warzywa i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na talerze, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz