Jeden z moich ulubionych deserów. Łatwy, szybki i zdrowy. A do tego tak pyszny, że mogłabym go jeść na okrągło. Aromatyczne truskawki i migdały to połączenie doskonałe.
Musicie się o tym koniecznie przekonać. A zapach podczas pieczenia...ach rozmarzyłam się.... uwielbiam truskawki! jeszcze są w sprzedaży więc spieszcie się i wypróbujcie przepis!
Składniki na 2 porcje:
- 0,5kg truskawek
- 5 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 50g masła + odrobina do natłuszczenia foremek
- 3 łyżki słupków migdałowych
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy ogonki. Kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy owoce z łyżką mielonych migdałów.
Układamy w natłuszczonym foremkach.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Płatki mieszamy z resztą mielonych migdałów, mąką, cukrem i kawałkami masła. Zagniatamy kruszonkę. Wykładamy równomiernie na truskawki. Na wierzchu posypujemy słupkami migdałów.
Pieczemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz