poniedziałek, 16 lipca 2018

Truskawki pod migdałową kruszonką



Jeden z moich ulubionych deserów. Łatwy, szybki i zdrowy. A do tego tak pyszny, że mogłabym go jeść na okrągło. Aromatyczne truskawki i migdały to połączenie doskonałe.
Musicie się o tym koniecznie przekonać. A zapach podczas pieczenia...ach rozmarzyłam się.... uwielbiam truskawki! jeszcze są w sprzedaży więc spieszcie się i wypróbujcie przepis!

Składniki na 2 porcje:
  • 0,5kg truskawek
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 50g masła + odrobina do natłuszczenia foremek
  • 3 łyżki słupków migdałowych

Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy ogonki. Kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy owoce  z łyżką mielonych migdałów.
Układamy w natłuszczonym foremkach.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Płatki mieszamy z resztą mielonych migdałów, mąką, cukrem i kawałkami masła. Zagniatamy kruszonkę. Wykładamy równomiernie na truskawki. Na wierzchu posypujemy słupkami migdałów.
Pieczemy 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz