piątek, 27 lipca 2018

Rybne curry

Inna odsłona curry. W końcu nie zawsze musi być z mięsem lub warzywne.Tutaj łączą się wszystkie smaki, słodycz, kwaśność, słoność, pikantność. Dla każdego coś miłego.
Ostrość chilli ( w zależności od odmiany) złagodzi ryż oraz kolendra.

Składniki:
  • 4 kawałki białej ryby np. mintaja lub dorsza
  • 1 szkl, ryżu jaśminowego
  • 300ml mleczka kokosowego
  • 1 kapusta pak choi
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3cm imbiru
  • 1 male chilli
  • 1 kawałek trawy cytrynowej ( opcjonalnie)
  • 2 liście kaffiru
  • sok z polowy limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2łyżki sosu rybnego
  • kolendra
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego chilli
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • sól
  • pieprz

Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Rybę doprawiamy i gotujemy na parze, ewentualnie gotujemy w osolonej wodzie z ziarnami pieprzu, uważając, aby ryba się nie rozpadła.

Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy drobno pokrojone chilli, czosnek i cebulę, dodajemy starty imbir i posiekaną trawę cytrynową. Gdy składniki dobrze się podsmażą, dodajemy mielone przyprawy i chwilę razem jeszcze zasmażamy cały czas mieszając.
Do woka wlewamy kilka łyżek wody, zapobiegnie to przypalaniu. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę oraz kapustę pak choi.Dusimy, aż lekko zmiękną.
Wlewamy mleko kokosowe, ewentualnie dodajemy odrobinę wody, jeśli sos wyda się zbyt gęsty.
Doprawiamy pastą curry, brązowym cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki. Wrzucamy kaffir.
Dusimy 10 minut, próbujemy i  jeszcze ewentualnie doprawiamy.
Do miseczek nakładamy ugotowany ryż, zalewamy porcją curry, na górze delikatnie kładziemy rybę.
Posypujemy obficie kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz