niedziela, 9 grudnia 2018

Nusskekse - orzechowe trójkąty




Przed Świętami zawsze piekę kilka rodzajów ciasteczek i pierników. Zawsze jest kilka sprawdzonych wypieków oraz kilka nowych.
Teraz testowałam między innymi ciasteczka z orzechami laskowymi. Ciasteczka są popularne w Niemczech, u nas się z nimi jeszcze nie spotkałam. A szkoda, bo są fantastyczne!
Kruchy spód i warstwa orzechowa z przebijającą delikatną nutą moreli. Przepis jest wypadkową kilku przepisów z niemieckich portali. Ciasteczka są naprawdę warte grzechu. Na pewno będą u mnie częściej gościć!

Składniki:
 spód
  • 160g mąki
  • 70g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

warstwa orzechowa
  • 5 łyżek marmolady morelowej
  • 90g masła
  • 80g cukru
  • 200g mielonych orzechów laskowych
  • 50g kuwertury lub czekolady

Składniki spodu zagniatamy na elastyczne ciasto. Płaską dużą blachę do pieczenia, taką z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto lekko rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką i przenosimy na papier. Następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, wielkości blachy.
Jeśli wyjdzie wam nierówno, należy wyrównać lub dociąć brzegi i nadmiar ciasta dokleić w brakujące miejsca.
Ciasto posmarować marmoladą morelową.
Masło i cukier wkładamy do rondelka i podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Mielone orzechy mieszamy z kilkoma łyżkami wody, tak aby powstała gęsta masa. Łączymy z rozpuszczonym masłem dokładnie mieszając.
Masę wykładamy na posmarowany marmoladą spód. Wyrównujemy.
Pieczemy ok.30 min, aż góra będzie brązowa. Masa może wydawać się zbyt płynna, ale gdy będzie już brązowa i lekko ostygnie to bardziej stężeje.
Blachę z ciastem studzimy około 10 minut i po tym czasie kroimy ostrym nożem (bez ząbków) na kwadraty, które przekrawamy na pół po przekątnej.

Gdy ciasteczka ostygną zanurzamy każdy wierzchołek w rozpuszczonej w kąpieli wodnej kuwerturze lub czekoladzie.  W tym celu nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy metalową miskę - tak aby nie dotykała wody- i wsypujemy połamaną kuwerturę. Gdy się rozpuści, zdejmujemy ostrożnie z garnka, mieszamy trzepaczką na gładko i dekorujemy ciasteczka. Odstawiamy na kratkę do zastygnięcia czekolady. Przechowujemy w słoju lub puszce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz