czwartek, 6 grudnia 2018

Syrop piernikowy - jadalny prezent


Powoli zbliżają się Święta,a na blogu pojawi się wiele słodkich pyszności bożonarodzeniowych.
Będzie wiele rodzajów ciasteczek, ponieważ zawsze piekę minimum 7 rodzajów i robię słodkie paczki dla najbliższych.
Na blogu dzisiaj pachnący korzenny syrop cukrowy. Idealnie sprawdzi się do kawy lub do lodów.
Świetny także jako jadalny upominek. Może skusicie się i podarujecie komuś taki prezent?
Przygotowanie jest banalnie proste, należy tylko uważać, aby się nie poparzyć.
Buteleczki o niestandardowym kształcie kupiłam na allegro za niecałe dwa złote, jeśli dobrze pamiętam. Obdarowany na pewno na długo zapamięta taki prezent!

Składniki na ok.500 ml syropu:
  • 200ml wody
  • 150g cukru
  • 150g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 laska cynamonu

Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do powolnego zagotowania.
Syrop cały czas mieszamy, aby rozpuścić cukier. Gdy utworzy się piana, koniecznie zmniejszamy ogień i zestawiamy garnek na chwilę na bok, aby syrop się uspokoił.
Ponownie podgrzewamy na małym ogniu, aż będziemy mieć pewność, ze cukier się rozpuścił.
Gorącym syropem napełniamy umyte i osuszone butelki. Dobrze zakręcamy.
Uważamy, aby się nie poparzyć! Najlepiej użyć tutaj specjalnego lejka.




1 komentarz:

  1. Syrop na suchy kaszel jest skutecznym środkiem łagodzącym uciążliwe objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Dzięki specjalnie dobranym składnikom, syrop działa nawilżająco na błonę śluzową gardła, zapewniając szybką ulgę.

    OdpowiedzUsuń