Bardzo lubię risotto, to prawdziwe, długo gotowane, na winie i dobrym bulionie.
Dlaczego o tym piszę? Dlatego, że niektórzy na gotowany ryż, wymieszany z podsmażonymi dodatkami też mówią risotto. A to przecież całkiem coś innego!
Risotto wydaje się być technicznie bardzo trudne do przyrządzenia. Nic bardziej mylnego!
Trzeba wyczuć ten punkt, kiedy ryż potrzebuje jeszcze dosłownie chwili, tak, aby się, nie rozgotował. Wystarczy, więc po prostu.. próbować. Zapraszam na pyszne risotto!
Składniki:
- 200g ryżu do risotto
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 szkl. białego półwytrawnego wina
- 3 szkl. bulionu drobiowego
- 300g mrożonych omułków lub krewetek
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki startego parmezanu + odrobina do posypania
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Owoce morza rozmrażamy.
Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy suchy ryż i mieszamy, aż oliwa obklei wszystkie ziarenka. Wlewamy wino i dusimy na średnim ogniu, aż do wchłonięcia płynu, mieszając co jakiś czas. Następnie chochla po chochli dodajemy bulion, przy czym każdą kolejną, gdy płyn się wchłonie. Gdy risotto już mocno zgęstnieje, a ryż będzie twardawy i bulionu zabraknie, można dolać trochę wody.
Pod koniec duszenia risotto, gdy ryż już będzie prawie ugotowany dodajemy koncentrat oraz obie mielone papryki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy owoce morza i dusimy pod przykryciem na małym ogniu jeszcze z 7 minut. Następnie dodajemy masło oraz parmezan, mieszamy, aż się rozpuszczą.
Umyte pomidorki przekrawamy na pół i dodajemy wraz z posiekaną natką do risotto. Mieszamy i podajemy posypane parmezanem.
Świetny przepis, wyszło super
OdpowiedzUsuń