piątek, 31 maja 2019

Nakrapiane babeczki ajerkoniakowe



Doskonały pomysł na szybkie ciacho. Delikatne babeczki o smaku ajerkoniaku. Likier dodaje im wilgotności oraz kremowości. Świetnie sprawdzą się na piknik czy na drugie śniadanie.

Składniki:


  • 220g miękkiego masła
  • 250g mąki pszennej
  • 190g cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku)
  • 100 g kropelek z gorzkiej czekolady
  • papilotki

Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo jajka.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z ajerkoniakiem na przemian dodajemy do masy.
Miksujemy do gładkiego połączenia. Wsypujemy kropelki i mieszamy szpatułką.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy równe porcje ciasta. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.
Babeczki pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz