Doskonały pomysł na szybkie ciacho. Delikatne babeczki o smaku ajerkoniaku. Likier dodaje im wilgotności oraz kremowości. Świetnie sprawdzą się na piknik czy na drugie śniadanie.
Składniki:
- 220g miękkiego masła
- 250g mąki pszennej
- 190g cukru
- 4 duże jajka
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku)
- 100 g kropelek z gorzkiej czekolady
- papilotki
Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo jajka.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z ajerkoniakiem na przemian dodajemy do masy.
Miksujemy do gładkiego połączenia. Wsypujemy kropelki i mieszamy szpatułką.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy równe porcje ciasta. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem.
Babeczki pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz