Ten sernik powstał całkiem spontanicznie. Robiłam porządki w zamrażarce i kuchennych szafkach i znalazłam twaróg, morele i herbatniki. Twaróg i morele mrożone, nie wiem czy wiecie, że twaróg można mrozić, konsystencja nie zmienia się za mocno, do sernika twaróg jest idealny.
Sernik jest delikatnie słodki, z wanilią w masie serowej. Dla wzmocnienia mus morelowy z odrobiną soku z cytryny dla zrównoważenia kwasowości i słodyczy.
Składniki:
- 140g herbatników maślanych
- 50g masła
- 0,5 kg twarogu półtlustego
- 200ml śmietanki 30%
- 3 jajka wielkość M
- 0,5 szkl. drobnego cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5kg wypestkowanych mrożonych moreli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 listki żelatyny
Herbatniki mielimy wraz z masłem w malakserze. Powinniśmy otrzymać konsystencję mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia ( samo dno). Wsypujemy ciasteczka i pieczemy w 190 stopniach ok 15 minut aż do zrumienienia.
Twaróg, śmietanę i cukier umieszczamy w misie miksera i miksujemy do otrzymania gładkiej masy.
Dodajemy stopniowo jajka, wanilię i mąkę. Miksujemy do połączenia, nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzyć masy.
Przelewamy masę na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika . Obniżamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 40 minut, tak aby przy dotknięciu patyczkiem sernik był wypieczony. Gdyby pod koniec zaczął się mocno rumienić, obniżamy temperaturę.
W międzyczasie zagotowujemy morele z cukrem i sokiem z rozmrożenia.
Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie przez 10 minut.
Morele z sokiem blendujemy na gładko. Powinniśmy otrzymać około 450ml musu.
Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Żelatynę odsączamy i dodajemy do ciepłego musu. Mieszamy dokładnie trzepaczką, aż się rozpuści.
Na lekko przestudzony sernik wylewamy letni mus morelowy, wygładzamy powierzchnię.
Zostawiamy do ostudzenia, następnie schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz