środa, 31 lipca 2019

Sos wiśniowo czekoladowy do lodów




Dzisiaj proponuję Wam intensywnie wiśniowy sos z przebijającą nutą czekolady. Sos nadaje się do lodów, gofrów czy jogurtu. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo łatwe, każdy sobie na pewno poradzi. A ten smak... nie ma porównania z gotowymi sztucznymi sosami. Tylko nie zjedzcie wszystkiego od razu!

Składniki:

  • 2kg wiśni
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 800g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie)

Wiśnie myjemy, drylujemy i blendujemy na gładki mus. Mus przelewamy do garnka, zagotowujemy i dodajemy cukier. Gotujemy około pół godziny cały czas mieszając, na mocnym ogniu, aby płyn trochę odparował. Następnie wsypujemy posiekaną czekoladę.
Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, dodajemy ekstrakt i ponownie chwilę gotujemy.
Gorący sos rozlewamy do wyparzonych słoików. Słoiki studzimy odwrócone do góry dnem.




2 komentarze:

  1. Mniam, mniam, aż ślinka leci,na pewno jest pyszny ten sos, muszę sobie taki zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń