Dzisiaj proponuję Wam intensywnie wiśniowy sos z przebijającą nutą czekolady. Sos nadaje się do lodów, gofrów czy jogurtu. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo łatwe, każdy sobie na pewno poradzi. A ten smak... nie ma porównania z gotowymi sztucznymi sosami. Tylko nie zjedzcie wszystkiego od razu!
Składniki:
- 2kg wiśni
- 200g gorzkiej czekolady
- 800g cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie)
Wiśnie myjemy, drylujemy i blendujemy na gładki mus. Mus przelewamy do garnka, zagotowujemy i dodajemy cukier. Gotujemy około pół godziny cały czas mieszając, na mocnym ogniu, aby płyn trochę odparował. Następnie wsypujemy posiekaną czekoladę.
Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, dodajemy ekstrakt i ponownie chwilę gotujemy.
Gorący sos rozlewamy do wyparzonych słoików. Słoiki studzimy odwrócone do góry dnem.
Mniam, mniam, aż ślinka leci,na pewno jest pyszny ten sos, muszę sobie taki zrobić
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń