Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a słodkiego w domu nic nie ma, często sięgam po ten przepis.
Jest łatwy i szybki, zawsze się udaje, a ciasteczka są przepyszne, kruche i aromatyczne.
Składniki:
- 150g mąki pszennej
- 75g mąki krupczatki
- 150g mielonych orzechów laskowych
- 150g zimnego masła
- 75g cukru pudru
- 1 jajko
- gruby cukier do posypania
Oba rodzaje mąki oraz cukier puder przesiewamy do miski.Następnie dodajemy przesiane orzechy ( mączkę oraz drobnicę, która została na sicie. Wbijamy jajko i dodajemy masło pokrojone w kostkę.
Całość zagniatamy na gładką i elastyczną masę, trochę ją spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny ( lub na 10 minut do zamrażarki).
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką. Wycinamy dowolne kształty i posypujemy każde ciastko cukrem. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na specjalną matą silikonową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( z termoobiegiem 170 stopni) około 12 minut aż do zarumienienia. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz