środa, 23 października 2019

Orzechowe ciasteczka


 
Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a słodkiego w domu nic nie ma, często sięgam po ten przepis.
Jest łatwy i szybki, zawsze się udaje, a ciasteczka są przepyszne, kruche i aromatyczne.

Składniki:
  • 150g mąki pszennej
  • 75g mąki krupczatki
  • 150g mielonych orzechów laskowych
  • 150g zimnego masła
  • 75g cukru pudru
  • 1 jajko
  • gruby cukier do posypania

Oba rodzaje mąki oraz cukier puder przesiewamy do miski.Następnie dodajemy przesiane orzechy ( mączkę oraz drobnicę, która została na sicie. Wbijamy jajko i dodajemy masło pokrojone w kostkę.
Całość zagniatamy na gładką i elastyczną masę, trochę ją spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny ( lub na 10 minut do zamrażarki).

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką. Wycinamy dowolne kształty i posypujemy każde ciastko cukrem. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na specjalną matą silikonową.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( z termoobiegiem 170 stopni) około 12 minut aż do zarumienienia. Studzimy na kratce.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz