Praktycznie rzadko kiedy robię w ten sam sposób sałatki. Często modyfikuję, dorzucam jakieś nowe składniki bądź wymyślam z tego co mam pod ręką.
Dziś podzielę się wami przepisem na błyskawiczną sałatkę, która można zjeść do pieczonego łososia lub indyka.Łączy w sobie soczystość pomidora, jedwabistość pomidora, słodycz borówek i kwasowość musztardy. Aby daniu dodać tekstury i chrupkości polecam posypać sałatkę 2 łyżkami prażonego słonecznika.
Składniki na 1 porcję:
- 2 garści roszponki
- 1 pomidor
- 0,5 dojrzałego awokado
- 1 garść borówek amerykańskich
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz
Umytą i osuszoną roszponkę układamy na talerzu. Dodajemy pokrojonego w większe kawałki pomidora, plasterki awokado i umyte i osuszone borówki.
Sałatkę polewamy oliwą, a następnie w kilku miejscach umieszczamy po odrobinie musztardy.
Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem i natką.
Proste i pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz