piątek, 25 października 2019

Placek migdałowy ze śliwkami



Mimo, iż sezon na śliwki już minął, wciąż można je dostać w sklepach. Dlatego przy okazji weekendu zdecydowałam się na migdałowe ciasto ze śliwkami z kruszonką.
Wykonanie ciasta jest bardzo łatwe, wystarczy ubić dobrze jajka i dodać pozostałe składniki, ułożyć śliwki i pozostaje tylko nam czekać, aż ciacho się upiecze.
Zapach tego ciasta jest oszałamiający!
Polecam!

Składniki na tortownicę 26 cm lub małą prostokątną blachę:
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 1, 5 szkl. maki pszennej
  • 2/3szkl. zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 fiolki aromatu migdałowego
  • śliwki ( ok 1 kg, zależnie od odmiany)
kruszonka
  • 70g zimnego masła
  • 70g cukru
  • 45g mielonych migdałów
  • 5 łyżek mąki pszennej

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, tak aby cukier nie był wyczuwalny. Makę z proszkiem przesiewamy, dodajemy zmielone migdały ( jeśli są zbite to też je przesiewamy).
Do ubitych jaj dodajemy suche składniki, miksujemy dodając jednocześnie mokre składniki czyli olej, sok z cytryny i aromat.
Miksujemy do połączenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Układamy na cieście , przeciętą stroną do góry.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy śliwki.
Placek pieczemy około 40-50 minut aż do suchego patyczka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.