środa, 26 sierpnia 2020

Kiszone pomidory


Przepis na te pomidory otrzymałam od znajomej. Wciąż słyszałam, jakie te pomidory są pyszne, więc w końcu musiałam to sprawdzić! Przepis jest bardzo prosty,a efekt faktycznie zadziwiający.
Trudno opisać ten smak, pomidory są lekko kiszone, ale nie są kwaśne, nie są też słodkie, to taki smak pomiędzy.
Świetne jako dodatek do twarogu. W przepisie celowo nie podaję proporcji, wszystko zależy ile będziecie mieli pomidorów, proporcje na słoik zostały podane w przepisie.

Składniki:
  • pomidory, najlepiej podłużne lima lub inne, ale nieduże
  • cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • sól, najlepiej kamienna

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, również sparzamy.
W słoikach umieszczamy dość ciasno pomidory i wkładamy po trochu cebuli, mniej więcej około dwóch krążków na słoik. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego i pół łyżeczki gorczycy. Zalewamy gorącą osoloną wodą ( łyżka soli na litr wody), mocno zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy 10 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz