Grecy słyną ze słodkości ociekających syropem. W syropie unurzane są ciasta, ciasteczka czy małe ciastka na bazie ciasta filo takie jak kataifi lub baklawa. Turyści najczęściej próbują tych ostatnich.
I potem niektórzy pokochają te słodkości, a inni znienawidzą, bo im za słodko.
Plusem greckich słodyczy jest to, że można zachować umiar. Nawet największy łasuch się zasłodzi, gdy będzie chciał zjeść dużą porcję.
Keik portokali lub inaczej portokalopita to wilgotne ciasto pomarańczowe. Cudowną wilgoć nadaje mu sok z pomarańczy oraz oliwa. Bardzo istotne jest aby była to prawdziwa oliwa z oliwek i a sok był świeżo wyciskany. To naprawdę robi różnicę. Grecy polewają ciasto syropem, nie musicie jednak tego robić, i bez niego jest pyszne!
Skladniki na standardową blachę:
- 600g mąki
- 380g cukru
- 260ml oliwy z oliwek
- 540ml soku ze świeżo wyciskanych pomarańczy
- 50ml brandy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu ( opcjonalnie)
- starta skórka z 3 pomarańczy
syrop
- 1 szkl. wody
- 1 szkl, cukru
- sok z 0,5 pomarańczy
- sok z 0,5 cytryny
- 2 łyżki miodu
W misie miksera umieszczamy oliwę z oliwek oraz cukier i ubijamy około 5 minut.
Następnie dodajemy partiami naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem i cynamonem oraz sok, skórkę i na koniec brandy. Jeśli ciasto wyda się zbyt rzadkie, dodajemy 1-2 łyżki mąki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, wyrównujemy.
Ciasto pieczemy około godziny w 180 stopniach z termoobiegiem.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone.
Z podanych składników gotujemy syrop.
Ciasto nakłuwamy wykałaczką i polewamy syropem. Tu ważna zasada- jeśli ciasto jest przestudzone syrop musi być gorący, jeśli ciasto jest gorące syrop musi być chłodny.
Wygląda apetycznie! Próbowałam czegoś podobnego jakiś czas temu, ale mi opadło, więc chętnie przetestuję przepis :)
OdpowiedzUsuńA jajka?
OdpowiedzUsuńnie potrzeba tutaj jajek :)
Usuń