niedziela, 24 listopada 2019

Stifado czyli grecki gulasz



Moja wielka grecka miłość, Stifado. Pyszny aromatyczny gulasz, długo pieczony. Z winem, pomidorami, przyprawami i małymi cebulkami. Najlepszy z makaronem orzo, który wyglądem przypomina ryż.
Oryginalne stifado piecze się z małymi perłowymi cebulkami. Niestety po pierwsze obieranie tych cebulek jest bardzo czasochłonne i zniechęcające, po drugie są bardzo trudno dostępne. Dlatego w polskich realiach sprawdzi się zwykła cebula pokrojona na mniejsze kawałki.
Stifado jest moim ulubionym daniem w okresie jesienno zimowym, gdy mam ochotę na ciepłe, cięższe potrawy. 

Składniki:

  • 1kg szynki kulki ( lub łopatki)
  • 5 średnich cebul
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 chlust octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Szynkę kroimy w większą kostkę i obtaczamy w mieszance po 0,5 łyżeczki cynamonu, papryki, kminu i oregano. Dodajemy sól, pieprz i kilka łyżek oliwy. Obtaczamy całość i zostawiamy na minimum 20 minut.
Cebulę obieramy, kroimy na ósemki, a te jeszcze na 3 części w poprzek. Na paru łyżkach oliwy podsmażamy cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy się zarumieni dodajemy cukier oraz ocet balsamiczny. Dusimy 5 minut.

Mięso obsmażamy partiami na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Do dużego naczynia żaroodpornego przekładamy podsmażone mięso oraz cebulę. Dodajemy wino, puszkę krojonych pomidorów, koncentrat rozrobiony w 1,5 szklanki wody, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe, ziele angielskie oraz resztę mielonych i suszonych przypraw.
Doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy- mięso ponownie być przykryte sosem.

Stifado wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 2 godziny.  Po godzinie sos się zagęści, więc dolewamy odrobinę wody. Postępujemy tak kilkukrotnie. Gdy mięso będzie miękkie i zacznie się prawie rozpadać, stifado jest gotowe.
Podajemy z makaronem orzo.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.