Składniki na 4 porcje:
- 3 tortille
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 kopiasta łyżka tahini
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy plus odrobina do skropienia
- 200g sera typu feta
- 4 ugotowane buraki
- 1 granat
- mały pęczek świeżej mięty
- świeżo mielony pieprz
- sól
Przygotowujemy humus. Ciecierzycę odsączamy na sicie i przepłukujemy. Wrzucamy do miski wraz tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą i 2 łyżkami wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem i blendujemy na gładko. Jeśli pasta byłaby zbyt gęsta dodajemy jeszcze trochę wody. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
Humus dzielimy na 4 porcje i układamy na talerzu.
Buraki oraz fetę kroimy w kostkę i układamy na humusie. Skrapiamy odrobiną oliwy.
Posypujemy pestkami granatu, świeżo mielonym pieprzem oraz listkami mięty.
Tortille podgrzewamy na suchej rozgrzanej patelni po około 40 sekund z każdej strony, aż do zrumienienia. Każdą kroimy na trójkąty i podajemy z humusem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz