sobota, 7 marca 2020

Puszyste muffiny jogurtowe

 

Jedne z lepszych jakie jadłam. Obłędnie delikatne, pięknie wyrośnięte, długo pozostają świeże.
Takie muffiny można piec o każdej porze roku zmieniając tylko owoce.
U mnie tym razem żurawiny z nalewki. Żal było mi je wyrzucić, a w muffinach sprawdziły się doskonale. W tym przepisie można użyć również owoców mrożonych ( po rozmrożeniu i odsączeniu z soku)lub z kompotu, koniecznie wypestkowanych i odsączonych z soku albo świeżych truskawek, jagód, malin czy borówek.

Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 130g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 0,5 szkl. oleju rzepakowego
  • 2 szkl. owoców

Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski. W innej misce mieszamy trzepaczką do połączenia jajka, olej, jogurt i cukier. Dosypujemy przesiane składniki i ponownie łączymy.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 2/3 wysokości.
Do każdej foremki wciskamy owoce.
Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 25 minut.
Pieczemy do suchego patyczka.
Przestudzone lukrujemy lukrem ukręconym z cukru pudru i soku z cytryny.








1 komentarz: