Dzisiaj małe danko. Na kolację czy przekąskę, jak kto woli. Aby danie smakowało tak jak powinno, czyli aby słodycz pomidorów idealnie równoważyła się z słoną fetą, trzeba postawić na dobre składniki.
To oznacza prawdziwą grecką oliwę i prawdziwą grecką fetę. Z sera typu feta naszych rodzimych produkcji nic nie wyjdzie. Istotne są również pomidory, dojrzałe i soczyste, dojrzewające w słońcu, a więc w okresie letnim, kiedy naprawdę pomidory smakują jak pomidory.
Podczas pieczenia pomidory puszczą sok i wytworzy się przepyszny sos.
Do tego dobrej jakości bagietka i pyszne danie gotowe!
Składniki na 2 porcje:
- 1 czerwona cebula
- 1 żółty pomidor
- 2 czerwone pomidory
- 200g sera feta ( prawdziwego greckiego)
- suszone oregano ( najlepiej greckie)
- oliwa z oliwek ( koniecznie grecka)
- bagietka
- sól
- pieprz
2 średnie naczynia żaroodporne polewamy kilkoma łyżkami oliwy, rozprowadzamy ją równomiernie po dnie.
Cebulę kroimy w cienkie talarki,a pomidory w plasterki.
Układamy warzywa na dnie naczyń, doprawiamy solą oraz pieprzem, posypujemy oregano.
Fetę przekrawamy w poprzek i układamy na warzywach, posypujemy pieprzem i oregano oraz polewamy oliwą.
Zapiekamy w 180 stopniach pod przykryciem około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Wcinamy z bagietką maczaną w oliwie, bagietką wyjadamy także smakowity sos.
Pycha! Właśnie to będziemy gotować w sobotę, idealny pomysł na przystawkę, kolację, a nawet obiad! I przepięknie podane, żadna grecka Yiayia by się nie powstydziła takiej prezentacji <3
OdpowiedzUsuńkomplement od greckiej babci to byłoby coś:)
Usuń