piątek, 11 grudnia 2020

Ciasteczka rafaello

 


Te ciasteczka to moje zeszłoroczne odkrycie i w tym roku na pewno też je upiekę. Smakują naprawdę jak rafaello, co prawda nie mają miękkiego środka jak w prawdziwych cukierkach, ale są lekko chrupiące, otulone białą czekoladą i wiórkami, zupełnie jak rafaello. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim fanom tych cukierków. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 250g miękkiego masła
  • 100g mielonych migdałów
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g cukru
  • sól

dodatkowo

  • 100g białej czekolady
  • 0,5 szkl, wiórków kokosowych

Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy mielone migdały i wiórki kokosowe. Następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki wsypujemy cukier i szczyptę soli. Całość dobrze zagniatamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze w odstępach. Pieczemy 15 minut, uważając, żeby się nie zarumieniły.  Ciastka studzimy na kratce.

Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do metalowej miski umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać wody.

Ciastka zanurzamy w płynnej czekoladzie lub oblewamy czekoladą na kratce, wtedy pod kratką umieszczamy dodatkowo blachę.

Po oblaniu natychmiast zanurzamy w wiórkach kokosowych i odstawiamy do zastygnięcia.





3 komentarze: