Mięciutkie ciasteczka jak mini biszkopciki. Mają obłędny smak i aromat. Połączenie moreli z rozmarynem jest niepowtarzalne. Jeśli próbowaliście kiedyś dżemu morelowego z rozmarynem, wiecie o czym mówię. A teraz ten smak jest przeniesiony na ciasteczka. Wspaniałe!
Składniki:
- 120g miękkiego masła
- 130g cukru
- 2 jajka
- 160g mąki
- 100g kaszki kukurydzianej lub manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g suszonych moreli
- 1 cytryna ( skórka +sok)
- 2 -3 gałązki rozmarynu
- kilka łyżek dżemu morelowego
Morele siekamy drobno. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę. Morele zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Igły rozmarynu obrywamy z gałązek i drobno siekamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Dodajemy skórkę z cytryny oraz jajka. Następnie dosypujemy przesianą mąkę i proszek, a także kaszkę. Miksujemy na gładko i dodajemy osączone morele i rozmaryn. Mieszamy łopatką.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy matą lub papierem do pieczenia.
Wykładamy porcje ciasta zostawiając między nimi trochę miejsca, gdyż podczas pieczenia ciastka powiększą swa objętość.
Pieczemy około 12 minut, do lekkiego zrumienienia. Studzimy na kratce.
Dżem morelowy podgrzewamy i jeśli nie jest gładki przepuszczamy przez sito. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciastka dżemem. Dżem wzmocni aromat moreli i sprawi, że ciastka nie wyschną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz