środa, 24 lutego 2021

Wegetariańska potrawka słodko-kwaśna

Ta potrawka powstała pod wpływem chwili. Najprościej rzecz ujmując, trzeba było wykorzystać resztki w lodówce. Nawiasem mówiąc, nie wiem jak to jest u was, ale u mnie często powstają takie dania resztkowe i czasami całkiem niespodziewanie wychodzi niezły majstersztyk! Ta potrawka bardzo mi zasmakowała, dlatego spieszę się podzielić przepisem.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 szkl, ananasa pokrojonego w kostki ( z puszki, jeśli świeżego to pomijamy sok z cytryny)
  • 1 pęczek dymki
  • 1 szkl. pomidorowej passaty
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka chilli w proszku 
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ponadto ryż do podania


Danie najlepiej smakuje z ryżem, wiec zaczynamy od ugotowania ryżu.

Cukinię obieramy (jeśli młoda z cienką skórką to nie trzeba), myjemy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dymki kroimy w plasterki, odkładamy 2 łyżki zielonej części do dekoracji.

Rozgrzewamy olej i wrzucamy paprykę, smażymy 2 minuty i dodajemy dymkę, następnie po kolejnych 2 minutach cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut. Dolewamy passatę i odrobinę wody, jeśli passata jest zbyt gęsta. Doprawiamy całość cukrem, sokiem z cytryny, octem i chilli. Dodajemy kostki ananasa. Dusimy jeszcze kilka minut, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

Potrawkę podajemy z ryżem, posypaną odłożoną dymką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz