Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 szkl, ananasa pokrojonego w kostki ( z puszki, jeśli świeżego to pomijamy sok z cytryny)
- 1 pęczek dymki
- 1 szkl. pomidorowej passaty
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 płaska łyżeczka chilli w proszku
- 2-3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- ponadto ryż do podania
Danie najlepiej smakuje z ryżem, wiec zaczynamy od ugotowania ryżu.
Cukinię obieramy (jeśli młoda z cienką skórką to nie trzeba), myjemy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dymki kroimy w plasterki, odkładamy 2 łyżki zielonej części do dekoracji.
Rozgrzewamy olej i wrzucamy paprykę, smażymy 2 minuty i dodajemy dymkę, następnie po kolejnych 2 minutach cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut. Dolewamy passatę i odrobinę wody, jeśli passata jest zbyt gęsta. Doprawiamy całość cukrem, sokiem z cytryny, octem i chilli. Dodajemy kostki ananasa. Dusimy jeszcze kilka minut, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
Potrawkę podajemy z ryżem, posypaną odłożoną dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz