czwartek, 4 marca 2021

Ziołowy chlebek odrywany

  

 
Ten chlebek pachnie i smakuje obłędnie. Cudownie mięciutki, pełen ziół i czosnku. Jak nazwa wskazuje wystarczy oderwać kawałek. Świetny solo lub jako dodatek do różnego rodzaju dipów, ratatouille czy sosów.
Rewelacyjnie sprawdza się na imprezach lub na piknikach. Kto raz spróbuje, na tym jednym razie nie poprzestanie!

Składniki:

  • 550g mąki pszennej typ 650g
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

 
ponadto

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 0,5 szkl. liści bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli

 

Drożdże rozkruszamy w miseczce wraz z cukrem, dodajemy 0,5 szklanki ciepłej wody. Ciepłej, nie gorącej, w przeciwnym razie zabijemy drożdże. Dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Mieszamy. Wlewamy wyrośnięte drożdże oraz szklankę ciepłej wody, wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy oliwę i ponownie zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na minimum pół godziny w ciepłym miejscu.

W tym czasie siekamy zioła, przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy z oliwą, solą i suszonymi ziołami.
Na dno tortownicy o śr. 26cm wykładamy arkusz papieru do pieczenia, zapinamy obręcz. Nie odcinamy wystającego papieru, ponieważ posłuży jako zabezpieczenia, jeśli oliwa będzie przeciekać. Boki tortownicy smarujemy oliwą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy w prostokąt, podsypując mąką. Pasy smarujemy ziołową oliwą i zwijamy w harmonijkę. Układamy w blaszce. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy 30 minut.




2 komentarze:

  1. pięknie apetycznie wygląda i pewnie super smakuje, muszę wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń