Składniki na formę o średnicy 26cm:
- 450g marchewki
- 200g mielonych migdałów
- 200 mielonych orzechów laskowych
- 150g drobnego cukru
- 100g brązowego cukru
- 50g mąki pszennej
- 6 jajek
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 50ml oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Marchewkę myjemy, obieramy ucinamy końce i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Oddzielamy żółtka od białek. 5 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka i jedno białko ubijamy z drobnym cukrem na kogel mogel, następnie dodajemy brązowy cukier, ponownie miksujemy parę minut. Dodajemy olej, sok i skórkę z pomarańczy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone migdały i orzechy i startą marchewkę. Miksujemy kilka minut, aż składniki się dobrze połączą. Wyłączamy mikser i dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni z termoobiegiem. Formę natłuszczamy i delikatnie posypujemy odrobiną mąki lub bułki tartej. Wlewamy ciasto.
Ciasto pieczemy około 50 minut. Wystudzone dekorujemy lukrem, czekoladą lub nawet marcepanem czy masą cukrową, jeśli lubicie bardzo słodko.