Będzie lekko pikantnie imbirowo...
Składniki na 2-3 porcje:
- 0,5 kg podudzi kurczaka
- 0,5 kg brukselki
- 1 torebka kaszy gryczanej
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej papryki
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju z pestek winogron albo rzepakowego
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 1 pietruszka korzeniowa
- 1 mały seler
- 2 marchewki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- olej rzepakowy
- sproszkowany imbir
- curry
- suszona mięta
- sól, pieprz
- cukier
Myjemy podudzia i usuwamy błonki. Wkładamy kurczaka do miski, dodajemy czosnek,paprykę i szczypior.Przyprawiamy sola i pieprzem, zalewamy olejem z pestek winogron, mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Pietruszkę,seler i marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.Dodajemy do szklistej cebuli. Podsmażamy chwilę ciągle mieszając. Jeśli oleju jest za mało, można dodać 2 łyżki. Podsmażone warzywa zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy przecier pomidorowy, pół łyżeczki curry, łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki mięty, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem,aż warzywa zmiękną. Co jakiś czas sprawdzamy i dolewamy wody, aby warzywa nabrały konsystencji sosu.
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie, do której dodajemy łyżkę cukru. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy na niej podudzia. Są pokryte marynatą z oleju, więc dodatkowy tłuszcz nie jest potrzebny.Smażymy,aż będą złociste.
Na talerz wykładamy kaszę, na kaszy układamy warzywa, a na samym szczycie kładziemy po 2 kawałki mięsa. Dookoła kładziemy brukselkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz