sobota, 1 grudnia 2012

Udka na imbirowych warzywach w towarzystwie brukselki

Dziś postawiłam na smak bardziej azjatycki.
Będzie lekko pikantnie imbirowo...

Składniki na 2-3 porcje:

  • 0,5 kg podudzi kurczaka
  • 0,5 kg brukselki
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej papryki
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron albo rzepakowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 pietruszka korzeniowa
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • sproszkowany imbir
  • curry
  • suszona mięta
  • sól, pieprz
  • cukier

Myjemy podudzia i usuwamy błonki. Wkładamy kurczaka do miski, dodajemy czosnek,paprykę i szczypior.Przyprawiamy sola i pieprzem, zalewamy olejem z pestek winogron, mieszamy dokładnie i odstawiamy.

Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Pietruszkę,seler i marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.Dodajemy do szklistej cebuli. Podsmażamy chwilę ciągle mieszając. Jeśli oleju jest za mało, można dodać 2 łyżki. Podsmażone warzywa zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy przecier pomidorowy, pół łyżeczki curry, łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki mięty, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem,aż warzywa zmiękną. Co jakiś czas sprawdzamy i dolewamy wody, aby warzywa nabrały konsystencji sosu.

Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie, do której dodajemy łyżkę cukru. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.

Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy na niej podudzia. Są pokryte marynatą z oleju, więc dodatkowy tłuszcz nie jest potrzebny.Smażymy,aż będą złociste.

Na talerz wykładamy kaszę, na kaszy układamy warzywa, a na samym szczycie kładziemy po 2 kawałki mięsa. Dookoła kładziemy brukselkę.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz