poniedziałek, 3 grudnia 2012

Tarta z łososiem

Tarta z łososiem to danie wyrafinowane. Pasuje do niego wino białe lub różowe i lekka sałata.

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki krupczatki
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oregano

Składniki na farsz:

  • 3 jajka
  • duże dzwonko łososia
  • 1 szkl. śmietany 22%
  • pół pęczka bazylii
  • łyżka soku z cytryny
  • sol i pieprz

Zagniatamy ciasto z podanych składników. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy odrobinę masła, jeśli zbyt mokre, odrobinę mąki. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

Myjemy łososia i starannie oddzielamy mięso od ości. Dzielimy na małe kawałki i skrapiamy je sokiem z cytryny.Bazylię drobno kroimy.

Formę do tarty smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto, przekładamy do formy, formujemy wysoki brzeg.Nakłuwamy widelcem.Pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Ubijamy jajka ze śmietaną, dodajemy łososia, bazylię, sól i pieprz.
Wylewamy nadzienie na ciasto.
Pieczemy 25 minut w temp.200 stopni.
Podajemy z lekką sałatką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz