Składniki na ciasto:
- 250g mąki krupczatki
- 100g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oregano
Składniki na farsz:
- 3 jajka
- duże dzwonko łososia
- 1 szkl. śmietany 22%
- pół pęczka bazylii
- łyżka soku z cytryny
- sol i pieprz
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy odrobinę masła, jeśli zbyt mokre, odrobinę mąki. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
Myjemy łososia i starannie oddzielamy mięso od ości. Dzielimy na małe kawałki i skrapiamy je sokiem z cytryny.Bazylię drobno kroimy.
Formę do tarty smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto, przekładamy do formy, formujemy wysoki brzeg.Nakłuwamy widelcem.Pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ubijamy jajka ze śmietaną, dodajemy łososia, bazylię, sól i pieprz.
Wylewamy nadzienie na ciasto.
Pieczemy 25 minut w temp.200 stopni.
Podajemy z lekką sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz