Składniki na 2-3 porcje:
- 4 duże czerwone papryki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- ew. 2 łyżki natki
- oliwa z oliwek
- sól, czarny pieprz
Papryki kroimy w paseczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.
Jeśli nie mamy świeżych pomidorów możemy użyć pomidorów z puszki.
Cebulę kroimy drobno,szklimy na oliwie. Dodajemy pomidory i paprykę. Smażymy kilka minut, mieszając. Zalewamy bulionem, gotujemy 15 minut, aż papryka będzie miękka.
Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy zupę, doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli mimo zmiksowania w zupie pływają skórki papryki wystarczy przelać zupę przez sito.
Zupę schładzamy, przed podaniem sypiemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz