Z podanych składników otrzymamy duży gar bigosu. Jak wiadomo, im więcej odgrzewamy bigos, tym staje się lepszy. Jeśli wyjdzie go nam za dużo, nic nie stoi na przeszkodzie, aby go zamrozić.
Składniki:
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 kg białej kapusty
- 4 kiełbasy zwyczajne
- 20 dag ugotowanego mięsa ( łopatki, karkówki)
- 0,5 kg pieczarek
- 100g śliwek suszonych ( jeśli mamy wędzone to 50 g, bo mają bardzo intensywny smak)
- garść suszonych grzybków
- koncentrat pomidorowy
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól, pieprz
Białą kapustę szatkujemy i wraz z kiszoną wkładamy do dużego garnka, zalewamy 3 szklankami wody.
Pieczarki i kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do kapusty. Mięso kroimy na małe kawałki, grzybki namaczamy przez chwilę w gorącej wodzie. Dodajemy do bigosu śliwki,grzybki i mięso. Dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy około 1,5 godziny, aż wszystko zmięknie i zbrązowieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz