niedziela, 22 grudnia 2013

Śledzie pod kołderką




Wariacja na temat. Jest tyle przepisów na to danie, każdy różni się dosłownie niuansami.
Moja propozycja to śledź pod kołderką ze śmietany z cebulką i jabłkami.

Składniki:

  • 0,5 kg matiasów
  • 2 duże czerwone jabłka
  • 2 duże cebule
  • 400 g gęstej śmietany do sałatek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • ocet
  • ew.pieprz

Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, zmieniając kilkukrotnie wodę.
Następnie kroimy je na kawałki, skrapiamy octem i sokiem z cytryny.
Cebulę drobno kroimy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut, w tym czasie puści trochę sok i straci na ostrości. Jedno jabłko obieramy, drugie zostawiamy w skórce. Kroimy oba w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy jabłka z cebulą, mieszamy ze śmietaną.
W naczyniu układamy naprzemiennie śledzie i jabłka z cebulą, tak aby górną warstwę stanowiły jabłka.
Odstawiamy do lodówki i za 1-2 dni możemy się delektować:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz