niedziela, 22 grudnia 2013

Czekoladowe talarki



Określenie, że coś jest tak pyszne, że aż rozpływa się w ustach nie jest przesadzone.
Czekoladowe talarki są lekkie i mocno czekoladowe, kto raz spróbuje, nigdy nie zapomni!

Składniki:

  • 175g masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • 150g startej gorzkiej czekolady
  • 400g mąki pszennej + ok.1,5 szkl. do podsypywania
  • 125g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i żółtko, cukier waniliowy oraz czekoladę. Oba rodzaje mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do masy.
Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne, więc podsypujemy mocno mąką. Rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy kółka o średnicy 5 cm.
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach około 12-15 minut.
Otrzymamy około 70 sztuk.

Upieczone ciastka zdejmujemy natychmiast z blachy, póki jeszcze są gorące. W przeciwnym razie mogą się nam połamać. Ciastka studzimy.

Rozpuszczamy polewę i zanurzamy w niej ciastka do połowy. Odkładamy na blachę. Gdy polewa zastygnie, delikatnie okręcamy ciastka. Polewa mocno przywiera do blachy, więc jeśli chcielibyśmy podważyć ciastko nożem, może się pokruszyć.







2 komentarze:

  1. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  2. No i wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń