Cudownie cytrynowe gwiazdki! Biała polewa, kruche ciastko i cytrynowa galaretka.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 200g cukru
- 1 jajko
- 150g masła
- sok i starta skórka z 1 cytryny
- 1 opakowanie polewy białej lub cytrynowej
- gotowa cukrzona galaretka cytrynowa w tubie np.firmy Jutrzenka
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i jajko. Posypujemy skórką cytrynową i wlewamy sok.
Dodajemy masło pokrojone w mniejsze kawałki i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy gwiazdki. Blachy wykładamy pergaminem albo specjalną matą silikonową i układamy gwiazdki. Pieczemy 12-15 minut.
Galaretkę kroimy w plasterki.
Wystudzone gwiazdki układamy na stolnicy albo blasze. Roztapiamy polewę i sklejamy nią po 2 gwiazdki. Należy robić to szybko, bo polewa błyskawicznie zastyga. Resztą polewy ozdabiamy wierzch ciasteczek.
Na każde przyklejamy 1 galaretkę.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz