Określenie, że coś jest tak pyszne, że aż rozpływa się w ustach nie jest przesadzone.
Czekoladowe talarki są lekkie i mocno czekoladowe, kto raz spróbuje, nigdy nie zapomni!
Składniki:
- 175g masła
- 200g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- 150g startej gorzkiej czekolady
- 400g mąki pszennej + ok.1,5 szkl. do podsypywania
- 125g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i żółtko, cukier waniliowy oraz czekoladę. Oba rodzaje mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do masy.
Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne, więc podsypujemy mocno mąką. Rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy kółka o średnicy 5 cm.
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w 180 stopniach około 12-15 minut.
Otrzymamy około 70 sztuk.
Upieczone ciastka zdejmujemy natychmiast z blachy, póki jeszcze są gorące. W przeciwnym razie mogą się nam połamać. Ciastka studzimy.
Rozpuszczamy polewę i zanurzamy w niej ciastka do połowy. Odkładamy na blachę. Gdy polewa zastygnie, delikatnie okręcamy ciastka. Polewa mocno przywiera do blachy, więc jeśli chcielibyśmy podważyć ciastko nożem, może się pokruszyć.
Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.
OdpowiedzUsuńSzczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:
www.nps-mix.pl/konkurs
No i wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuń