poniedziałek, 10 grudnia 2012

Łosoś na ciepłej sałatce z cukinii i fasolki, podawany z ziemniaczkami rozmarynowymi

Tym razem proponuję danie szybkościowe, które robi się w sumie samo. My możemy w tym czasie czytać książkę:) Jak to możliwe? Danie przyrządzimy w parowarze!

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g wyfiletowanego łososia
  • 3 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1,5 szkl. zielonej fasolki
  • natka pietruszki
  • gałązka rozmarynu
  • 1 jogurt lub 2/3 szkl. śmietany 18%
  • ulubione zioła np.bazylia, koperek, pietruszka
  • łyżka masła
  • kolorowy pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • chilli

 Zagrzewamy wodę w parowarze.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy je do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, obrywamy igiełki rozmarynu i mieszamy z ziemniakami. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy.
Odstawiamy.
Łososia myjemy, wkładamy do miski i obtaczamy w 2 łyżkach oliwy, kolorowym pieprzu, soli, igiełkach rozmarynu i w chilli( opcjonalnie).
Cukinię obieramy, kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy fasolkę z cukinią, lekko solimy.

Na najniższym poziomie parowaru układamy ziemniaki, na środkowej części fasolkę z cukinią, a na samej górze łososia. Ustawiamy minutnik na 20 minut. Po 15 minutach sprawdzamy miękkość wszystkich produktów, może się okazać, ze wystarczy im mniej czasu.
W czasie gdy warzywa gotują się na parze, siekamy ulubione zioła i podsmażamy je na maśle. Wlewamy jogurt albo śmietanę i doprawiamy sola i pieprzem. Jeśli dodamy jogurt, sos będzie lekko kwaskowy, musimy go jednak ściągnąć z ognia po 30 sekundach, w przeciwnym razie może się zwarzyć. Jeśli dodamy śmietany to gotujemy, aż się zagotuje.Jeśli sos będzie za gęsty rozrzedzamy łyżka wody.

Na talerzu układamy ziemniaki, obok kładziemy łososia i polewamy go sosem ziołowym. Fasolkę i cukinię mieszamy z posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi wyraźny smak, może dodać pół łyżeczki octu jabłkowego do smaku.
Ciepłą sałatkę układamy obok ryby i ziemniaków.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz