Składniki na 2 porcje:
- 250 g wyfiletowanego łososia
- 3 ziemniaki
- 1 cukinia
- 1,5 szkl. zielonej fasolki
- natka pietruszki
- gałązka rozmarynu
- 1 jogurt lub 2/3 szkl. śmietany 18%
- ulubione zioła np.bazylia, koperek, pietruszka
- łyżka masła
- kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- chilli
Zagrzewamy wodę w parowarze.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy je do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, obrywamy igiełki rozmarynu i mieszamy z ziemniakami. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy.
Odstawiamy.
Łososia myjemy, wkładamy do miski i obtaczamy w 2 łyżkach oliwy, kolorowym pieprzu, soli, igiełkach rozmarynu i w chilli( opcjonalnie).
Cukinię obieramy, kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy fasolkę z cukinią, lekko solimy.
Na najniższym poziomie parowaru układamy ziemniaki, na środkowej części fasolkę z cukinią, a na samej górze łososia. Ustawiamy minutnik na 20 minut. Po 15 minutach sprawdzamy miękkość wszystkich produktów, może się okazać, ze wystarczy im mniej czasu.
W czasie gdy warzywa gotują się na parze, siekamy ulubione zioła i podsmażamy je na maśle. Wlewamy jogurt albo śmietanę i doprawiamy sola i pieprzem. Jeśli dodamy jogurt, sos będzie lekko kwaskowy, musimy go jednak ściągnąć z ognia po 30 sekundach, w przeciwnym razie może się zwarzyć. Jeśli dodamy śmietany to gotujemy, aż się zagotuje.Jeśli sos będzie za gęsty rozrzedzamy łyżka wody.
Na talerzu układamy ziemniaki, obok kładziemy łososia i polewamy go sosem ziołowym. Fasolkę i cukinię mieszamy z posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi wyraźny smak, może dodać pół łyżeczki octu jabłkowego do smaku.
Ciepłą sałatkę układamy obok ryby i ziemniaków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz