piątek, 28 grudnia 2012

Minestrone

A może pyszna zupka na sposób włoski? Oto Minestrone, włoska zupa warzywna.


Składniki:

  • 8 liści kapusty włoskiej
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1litr bulionu
  • 1 puszka białej fasolki
  • 1 puszka pomidorów albo 3 świeże obrane ze skórki i drobno pokrojone
  • 1-2 łyżki octu
  • sól, pieprz
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy

Liście kapusty sparzamy gorącą wodą, zostawiamy w tej wodzie na 10 minut, następnie kroimy w cienkie paski. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oliwie, aż będzie szklista. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Smażymy 5 minut ciągle mieszając. Zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 minut, aż marchewka będzie miękka. Po tym czasie dodajemy do zupy poszatkowaną kapustę oraz pomidory. Fasolkę przelewamy zimną wodą  na sitku, aby wypłukać biały gęsty płyn. Dodajemy fasolkę do zupy. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy około 7 minut.

Zupa będzie bardziej sycąca, jeśli dodamy do niej drobny makaron. Pamiętajmy jednak, ,że jeśli dodamy suchy makaron bezpośrednio do zupy, wchłonie dużo płynu, dlatego gotujemy makaron osobno albo zwiększamy ilość bulionu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz