Idealny na Sylwestra!
Składniki:
- 200g ciemnej czekolady ( zawartość kakao co najmniej 60%)
- 4 łyżki rumu
- 150g masła
- 180g cukru pudru
- kakao
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą, łamiemy czekoladę na kawałki, wkładamy do miski i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy rum i rozpuszczoną czekoladę. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na 2 godziny albo na 0,5 godziny do zamrażarki.
Z kremu formujemy kulki, nie zawsze wyjdą nam super okrągłe, ale przecież nie o to chodzi. Ważne, aby były wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w kakao, strząsamy nadmiar i odkładamy na talerzyk.
Można każdą kulkę włożyć do papierowych papilotek, wtedy deser będzie jeszcze bardziej elegancki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz