poniedziałek, 31 grudnia 2012

Trufle rumowe

Mały smakołyk z odrobiną rumu. W sam raz na jeden kęs, idealnie zaspokaja ochotę na coś słodkiego.
Idealny na Sylwestra!

Składniki:

  • 200g ciemnej czekolady ( zawartość kakao co najmniej 60%)
  • 4 łyżki rumu
  • 150g masła
  • 180g cukru pudru
  • kakao

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą, łamiemy czekoladę na kawałki, wkładamy do miski i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy rum i rozpuszczoną czekoladę. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na 2 godziny albo na 0,5 godziny do zamrażarki.
Z kremu formujemy kulki, nie zawsze wyjdą nam super okrągłe, ale przecież nie o to chodzi. Ważne, aby były wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w kakao, strząsamy nadmiar i odkładamy na talerzyk.
Można każdą kulkę włożyć do papierowych papilotek, wtedy deser będzie jeszcze bardziej elegancki.
Trufle przechowujemy w lodówce, o ile jakieś zostaną:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz